I UNDRENES TID.


Fra kirken i Fredensborgveien. (www. Den Ortodokse Katolske Kirke.)
 

En gresk påskehøytid var hva jeg søkte. Nå sitter folk rundt i sine varme stuer, eller kanskje i en lun krok i Hellas, og legger frem filmer og bilder fra andre steder som Kreta, eller ... Hydra. Det kunne ikke jeg, men hvorfor ikke legge inn en påskehøytidsmesse fra her i det kalde nord. Og ikke er jeg en istapp for tanker rundt liv og død, heller søkende slik sett. Så jeg oppsøkte kirken fredag, og fikk vite om midnattsmessen påskeaften. Og jeg gikk dit for å se, samt rapportere for dere. Det er så rart dette med å søke noe dypere, kanskje er det drevet av de mørke skyene verden akkurat nå opplever.


Fra kirkens "kor"! (Midt i blant mange.)
 

        Da jeg kom inn i kirkerommet, trodde jeg å finne et halvfullt rom fylt av gråhårede gamlinger, men nei ... Her var allerede fullt! Tradisjonelt tente jeg lys for de døde sjeler, og satte i settekassen, fant en liten snipp å sitte på, og ... ventet spent. Så imens betatt rundt meg; her kom familier, besteforeldre, hit inn toget skravlende ungdomsflokker, folk pratet og lo, småunger sutret og skrek, skikkelige "babes" duvet innover med trutmunn! Så slukkes lyset, kun litt lys i venstre hjørne. Vi reiser oss alle, kardinalene (kalles de det?) messer frem en bønn, raskt skotter jeg rundt meg ... nevnte jeg mistanke om få mennesker i rommet? Det ville det ha vært i en norsk kirke, men her var det fullt! Skam oss, nordmenn, som ikke ... Vi satte oss. Kommer orgelmusikk snart? Preludier? Salmesang? Ingenting! Kun monoton messing fra stemmer i venstre hjørne; jeg lyttet! Gresk, ja. Men også stykker på norsk fra forstanderinnen; de messet som jeg likte det, fra DE GAMLE tekstene i ... Det Gamle Testamente? Og høytiden grep meg, for hvorfor skal nå alt vi nordmenn omgir oss med være så forståelig? Så senket mørket seg igjen, Øverstepresten komm fra det aller helligste med et tent lys som vandret for at menneskene, - vi, skulle få tent våre. Derpå seg alle i lysprosesjon ut av kirken og ned trappen til plassen utenfor mens prestekollegiet messet siste del. Der stod vi i kaldt mørke med tente lys og "Jesus var oppstanden." Det var så rart, for deler av folket på plassen messet faktisk med, dette var barnelærdom!


Jomfru Maria. (www. Midt blant Mange.)
 

        Så gikk vi inn igjen etter prestene, en lang prosesjon dukket opp for å kysse ikonene og det hele var over ... Og jeg gikk innom puben "London" for å se etter venner. Så grell den verden var, der folk ikke kunne annet enn drikke seg fulle på påskeaften! Verden rundt oss trues på alle hold, jeg har hørt vi fort kan trues av andre, voldelige religioner når vi "avkristnes" i den farten som vi gjør. I hvert fall at religion ligger der i bunnen, noe å tro på, og det er noe i det. På Hydra er jeg innom katedralen og tenner lys et-par ganger under oppholdet, det akter jeg her i Oslo også. Oftere fremover ... og søke ...  

3 kommentarer

Roger Robberstad

17.04.2017 kl.01:38

Velkommen til vår verden :) Tenkte bar å fortelle at vi også finnes i i Norsk tapning også, foreksempel om du tar buss 54 til skibakken, går rett over gata og rett opp i Tåsenveien, så ligger det gamle Korsvoll bedehus der. Men på søndag klokken 11 så starter det hele. Og har du noen spørsmål etterpå, så blir eg gjerne med på London og tar en pils :)

olav uthaug

17.04.2017 kl.22:53

Roger Robberstad: Av og til må jeg ta fri, men undringens tid er ennå ikke forbi; jeg synes en viktig del av livet er dette å undres! For mange år siden gikk jeg ut av statskirken av mine grunner, har nok beholdt min barnetro. Men søke lar jeg meg selv gjøre, i hvert fall må en tro ha en substans i noe. Ser man på statskirken i dag, har den jo endret seg etter tidsånden flikket og flakket på sin bibel, og ... nå fant jeg faktisk tilbake til kirken i dag ... så får homsa jeg ta kontakt med deg? Eller?

Roger Robberstad

18.04.2017 kl.14:39

Absolutt! Send meg en mail på roger.robberstad@gmail.com så tar vei det derfra! :)

Skriv en ny kommentar

olav uthaug

olav uthaug

64, Sandnes

Humoristisk, ironisk fyr med glimt i øyet. Har sans for å komme med den skrudde replikken, den ingen merker før den slår ned som en bombe og ingen skjønner hva som skjer. Jobber nok ved Den Norske Opera, men digger alt fra folkemusikk til rap. Synes onkl P`s "Styggen på ryggen" er RÅBRA!

Kategorier

Arkiv

hits